Een reeks grote beursfondsen is woensdag met de jaarcijfers naar buiten gekomen op de Amsterdamse beurs. Daarbij zitten zwaargewichten als grootbank ABN AMRO, bierbrouwer Heineken, uitzender Randstad en supermarktconcern Ahold Delhaize.

ABN AMRO heeft in 2024 geprofiteerd van hogere rente-inkomsten, maar boekte wel een lagere nettowinst. Ahold Delhaize had in het slotkwartaal van 2024 last van lagere omzetten in de VS. Randstad merkt dat de arbeidsmarkt voor uitzendkrachten in diverse landen afkoelt. En Heineken zag de verkopen van bier in opkomende markten aantrekken.

Heineken was woensdag een grote winnaar op de beurs in Amsterdam. Beleggers zetten het aandeel meer dan 11 procent hoger. ABN AMRO won bijna 2 procent. Supermarktconcern Ahold Delhaize leverde ruim 6 procent en het aandeel van uitzender Randstad daalde bijna 4 procent.

Topman ABN AMRO: nog geen zicht op impact invoerheffingen van Trump

ABN AMRO is erin geslaagd om zijn rente-inkomsten vorig jaar op te voeren tot 6,5 miljard euro, ondanks dat de Europese Centrale Bank (ECB) bezig is met het verlagen van de rentes. De nettowinst is wel gedaald. Dat komt vooral door een gestegen belastingafdracht en omdat de bank eind 2023 nog had geprofiteerd van een stevige vrijval in zijn kredietvoorzieningen.

Onder de streep bleef 2,4 miljard euro winst over, ongeveer een tiende minder dan in 2023. Volgens topman Robert Swaak werden de rente-inkomsten onder meer vooruitgeholpen door groei met hypotheken. Bezien over heel 2024 nam de omvang van de hypotheekportefeuille met ruim 5 miljard euro toe.

Ook kreeg de bank meer inkomsten binnen uit provisies. Dat zijn kosten die de bank in rekening brengt voor het aanbieden van een product of dienst, bijvoorbeeld voor hypotheekadvies.

De mogelijke impact van het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump is op zijn vroegst in de tweede helft van dit jaar pas te zien in cijfers over de wereldhandel, zei topman Robert Swaak bij de presentatie van de jaarcijfers.

Volgens Swaak is er voor het ingaan van nieuwe importheffingen doorgaans nog een periode waarin er juist extra veel gehandeld wordt in de betreffende producten. Hij voorziet voordat de onlangs aangekondigde heffingen op staal en aluminium in maart ingaan ook nog een opleving in de productie en handel daarvan.

Vervolgens is het in de periode daarna, als de tarieven dus zijn ingegaan, nog maar te bezien hoe de vraag zich ontwikkelt, aldus Swaak. Veel andere importheffingen waarvoor wordt gevreesd zijn daarnaast nog niet concreet aangekondigd. "Het is nu dus nog te vroeg om hier iets over te zeggen", stelt de topman, die benadrukt dat ABN AMRO de situatie goed in de gaten houdt.

"Met name de exportsectoren kunnen worden geraakt", vult hij aan. Voor de bank is het belangrijk daar rekening mee te houden bij het verlenen van kredieten. Voorlopig is Swaak nog positief over de economische vooruitzichten. De bank heeft in zijn modellen met verwachtingen wel scenario's opgenomen waarin het beeld voor de wereldhandel verslechtert.

Omzetgroei Ahold Delhaize stagneert in slotkwartaal van 2024, vooral door VS

Supermarktconcern Ahold, moederbedrijf van onder meer Albert Heijn, bol, Etos en Gall & Gall, zag zijn verkopen in het vierde kwartaal van vorig jaar amper groeien. Dit was voornamelijk te wijten aan een omzetdaling in de Verenigde Staten, waar het bedrijf ongeveer twee derde van zijn inkomsten genereert.

De operationele winst van het in Zaandam gevestigde Ahold Delhaize daalde afgelopen kwartaal met 10 procent tot 607 miljoen euro, werd woensdag bekend. De omzet kwam uit op 23,3 miljard euro, 0,6 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In de VS, waar Ahold Delhaize ketens heeft zoals Food Lion, Giant en Stop & Shop, daalden de verkopen met eenzelfde percentage.

De onlineverkopen van boodschappen stegen afgelopen kwartaal wel, met 5,8 procent. De winstmarge bij Ahold Delhaize, een belangrijke indicator voor winkelbedrijven, verslechterde in het vierde kwartaal licht tot 4,1 procent. De "aanhoudend sterke prestaties in Europa" werden volgens het bedrijf tenietgedaan door prijsverlagingen en lagere eenmalige baten in de Verenigde Staten.

Randstad merkt afkoeling arbeidsmarkt voor uitzenders

Uitzendconcern Randstad heeft in 2024 lagere resultaten in de boeken gezet door de afkoelende arbeidsmarkt in veel landen waar het bedrijf actief is. Door de zwakkere economie zijn bedrijven terughoudender geworden met het aannemen van tijdelijk personeel. Randstad zegt dat ook in het vierde kwartaal druk stond op het inhuren van personeel en het algemene klantenvertrouwen, maar dat er wel opnieuw tekenen van stabilisatie waren in bepaalde markten.

De omzet nam over heel 2024 met 5 procent af tot 24,1 miljard euro in vergelijking met een jaar eerder. De aangepaste nettowinst daalde afgelopen jaar met 50 procent tot 405 miljoen euro. In een toelichting stelt topman Sander van 't Noordende dat de onderliggende prestaties robuust waren en dat acties zijn genomen rond onder meer het verlagen van de kostenbasis. Volgens de topman is Randstad goed gepositioneerd voor dit jaar.

In het afgelopen kwartaal gingen met name op de Noord-Amerikaanse en Noord-Europese markt de inkomsten omlaag. Ook in Zuid-Europa, het Verenigd Koninkrijk en Latijns-Amerika was er sprake van lagere opbrengsten in de laatste drie maanden van 2024, net als in de regio Asia Pacific.

In Nederland daalde de omzet vorig jaar met 7 procent tot 3 miljard euro en op de belangrijke Noord-Amerikaanse markt zakten de inkomsten van Randstad over het hele jaar met 11 procent tot minder dan 4,8 miljard euro. In Frankrijk, wat ook een belangrijke markt is, was sprake van een omzetkrimp met 6 procent tot 3,6 miljard euro.

In oktober werd nog bekend dat Randstad de kleinere branchegenoot Zorgwerk overneemt. Randstad wil met de aankoop van het digitale platform van Zorgwerk, waar 75.000 professionals bij zijn aangesloten, groeien in de snel belangrijker wordende zorgsector.

Van 't Noordende zei dat de marktomstandigheden uitdagend zijn, maar dat het beeld wel wisselend is. Noordwest-Europa blijft lastig, maar in Spanje en Italië gaat het vrij goed. Verder zei hij ook dat in de Verenigde Staten er optimisme is bij bedrijven over de plannen van president Donald Trump, onder meer rond deregulering. Dat optimisme werkt echter nog niet helemaal door in de activiteiten van Randstad, aldus de bestuursvoorzitter.

Financieel directeur Jorge Vazquez gaf aan dat Randstad verwacht dat het dit jaar wat beter zal gaan met het inhuren van personeel door bedrijven, maar dat er nog geen sprake is van echt herstel van de vraag.

Heineken verkoopt meer bier in Afrika, India en Zuid-Amerika

 Heineken heeft vorig jaar iets meer bier verkocht. In 2023 kampte het bierconcern met zwakkere verkopen in Nigeria en Vietnam. Maar in 2024 verkocht Heineken vooral in deze landen en in India, Brazilië en Mexico juist meer bier.

De verkoopvolumes van de bierbrouwer, waaronder ook onder meer Amstel en Desperados vallen, zijn afgelopen jaar met 1,6 procent gestegen. De volumes van het merk Heineken groeiden met 8,8 procent.

Ondanks de hogere verkoopvolumes is de omzet van het bierconcern iets gedaald. De omzet kwam uit op zo'n 36 miljard euro, 1,2 procent minder dan in 2023. Toen lag de omzet op 36,4 miljard euro.

LEES OOK: AI-hype op de beurs lijkt op dotcomzeepbel, maar kan eindigen met politieke ‘bailout’ van big tech, volgens topeconoom Paul Krugman